Технічні записки щодо питної води, санітарії та гігієни в умовах надзвичайних ситуацій.

Повені, землетруси, громадські заворушення та інші лиха природного та антропогенного походження часто призводять до пошкодження викопаних вручну колодязів. Дії, необхідні для ремонту та відновлення викопаних вручну колодязів до колишнього стану, пропоновані заходи з аварійних ремонту та реконструкції є тимчасовими і мають супроводжуватися відповідними постійними заходами.
Слід відмітити: якість води, яку беруть із викопаних вручну колодязів, часто буває низькою. В основному-через неякісну конструкцію надземних елементів і негігієнічні методи збирання води. Описані в цьому документі кроки не усунуть цих проблем, оскільки вони призначенні для повернення колодязя до початкового стану. Етапи очищення – це екстренний підхід, призначений для відновлення колодязів і забезпечення можливості отримання з них води такої якості як і до лиха.
Обсяг необхідних робіт із реконструкції та очищення залежатиме від рівня пошкоджень, завданих лихом. Як правило такі роботи передбачають:
Демонтаж і ремонт насоса або підйомного пристрою.
Видалення забрудненої води та сміття з колодязя за допомогою відра або насоса.
Ремонт облицювання стінок колодязя для зменшення забруднення під поверхнею землі.
Очищення облицювання стінок колодязя за допомогою щітки та хлорованої води
Насипання 150-міліметрового шару гравію на дно колодязя для запобігання каламутності води.
Герметизацію верхньої частини колодязя за допомогою глиняного замка.
Спорудження вимощення навколо колодязя з дренажем та оголовка колодязя для запобігання потраплянню в нього поверхневих вод, комах та гризунів. Обладнання колодязя з кришкою.
Дезинфекція води в колодязі
Після очищення та ремонту дайте рівню води в колодязі повернутися до норми. Виміряйте рівень каламутності та рН, щоб перевірити, чи буде хлорування ефективним.
Ніколи не хлоруйте каламутну воду, оскільки завислі в ній частинки можуть захищати мікроорганізми.
Дезінфекція не забезпечує захисту від залишкових домішок, тому наполегливо рекомендовано подбати про заходи для безпечного забору, оброблення та зберігання води вдома. Це може включати оброблення води в домашніх умовах.
Перевага хлору полягає в тому, що він широко доступний, його просто вимірювати та використовувати, він легко розчиняється в воді. Його недолік в тому, що це небезпечна речовина, з якою слід поводитися з обережністю, яка не є ефективною проти деяких патогенів
Сполукою хлору, яку використовують найчастіше, є
висококонцентрований гіпохлорид кальцію у формі порошку, або гранул.
Також не рідко використовують гіпохлорид натрію у формі рідкого відбілювача, або відбілювального порошку.
Ретельно перемішайте воду в колодязі довгою жердиною, після чого дайте їй відстоятись.
Після періоду контакту видаліть всю воду з колодязя за допомогою насоса, або відра. Коли колодязь знову наповниться, зачекайте 30 хв і виміряйте
концентрацію хлору. Якщо концентрація залишкового хлору є меншою за 0,5 мг на літр ймовірно, колодязь був відновлений до початкового стану. Однак це не означає, що вода є безпечною для пиття. Якщо концентрація залишкового хлору перевищує 0,5мг на літр, знову видаліть всю воду з колодязя і повторіть процес.
Не дозволяйте нікому користуватися колодязем у процесі його очищення.
Вода міститиме високу концентрацію хлору, внаслідок чого вона матиме неприємний смак і запах та може бути небезпечною.